Kako shujšati s čokoladnim mlekom

Naslov pa tak, ne?
Zadnje mesece sem po bolj intenzivni vadbi postala zverinsko lačna in po prihodu domov pojedla precej neustrezne količine hrane. Predhodno sem sicer že uporabljala beljakovinske praške in tablice, tokrat pa sem se želela temu izogniti, iz finančnih in prebavnih razlogov.  Potem sem v knjižnici naključno naletela na knjigo The First 20 Minutes. Ta govori o mitih in resnicah rekreacije, vse podprto s kliničnimi študijami. V njej sem našla tudi podatek, da je čokoladno mleko nekaj najbolj primernega za zaužitje po vadbi zaradi ustrezne kombinacija beljakovin in ogljikovih hidratov. Zdelo se mi je praktično in cenovno ugodno. Tako zdaj vsakič po vadbi naluknjam enega ‘lumpija’. Želodček je vesel, ker dobi nekaj za prebavit, možgančki pa ploskajo, ker dobijo sladkor (ki sem ga iz prehrane precej zreducirala). Doma sem potem manj lačna in lažje kontroliram vnos hrane.

Pred tedni sem se posvetila novemu navdihu in pregledala kar nekaj YT posnetkov o izgubi maščobe, oblikovanju mišic in dietah. V enem je nek zdravnik malce promoviral svojo knjigo “The Fast Diet“. Ker je že prej cel čas govoril o postenju mi je bilo jasno, da je knjiga namenjena postnemu načinu hujšanja, če pa bi knjigo zagledala na polici v knjigarni bi bila prepričana, da gre za neko novo hitro in uspešno metodo. Pravzaprav gre za ‘občasno postenje’, 2 dni na teden se postiš (do 500 kcal), ostale dni je dovoljeno prehranjevanje v mejah normale. Odločila sem se, da stvar seveda sprobam. Jaz se vseeno omejujem tudi ostalih 5 dni in skušam ne preseči 1500 kcal. Začela sem si tudi zapisovati obroke in približne zaužite kalorije. To ni obsesivnost, temveč način, da samo sebe pripravim do tega da bolj pravilno jem (porcijsko, vsebinsko) in se zavedam kaj vnesem v svoje telo.

Svetujem tudi ogled dokumentarca na temo intervalnega treninga. Na začetku sem ga delala na eliptiku in na kolesu, vendar je prehod med intervali precej štorast, zato sem ga začela izvajati na spinning kolesu, ki se je izkazal za zmagovalca. Nekaj časa sem uporabljala režime, ki sem jih našla na raznih spletnih straneh (recimo: ogrevanje 3-5 min, 30 sek max, 60 sek min, 8-12 ponovitev), kar se je izkazalo za prenaporno in po moji laični oceni neučinkovito. Kasneje sem presedlala na način, ki sem ga zasledila v zgoraj omenjeni knjigi The First 20 Minutes: ogrevanje 4,5 min, 30 sek max, 4,5 min, 4 ponovitve. Tako se mi je utrip med intervali spustil na vsaj 70%. Morda bom dodala še kakšen cikel ali dva, ter spustila vmesni čas na 3,5 min.

Vsekakor vam priporočam, da preden se lotite kakršnih koli radikalnih sprememb prehrane in vadbe posvet z dietetikom. Katja vam pri tem lahko pomaga. Diplomirana dietetičarka, ki je pred kratkim objavila čisto novo spletno stran Dietetik priporoča, katera vsebuje nasvete, recepte in usmeritve, nudi pa tudi delavnice, predavanja ter individualno svetovanje. Če želite spremembo, ki ne bo muha enodnevnica, ki bo na vas vplivala pozitivno in dolgoročno ter vam bo prilagojena je obisk več kot potreben.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s