TEDxLjubljanaLive – kratek povzetek

Tokratni prenos v živo iz Edinburgh-a z naslovom Radical Openness smo si pri nas lahko ogledali na Gospodarskem Razstavišču (dvorana Povodni mož), ta je bil razdeljen v 4 sklope: Globality, Shades of Openess, Misbehaving Beautifully in Long Term. Karte so bile na voljo še nekaj dni po odprtju prijav za spremembo od prejšnjega TEDx-a, ko so pošle v manj kot pol ure. Kotizacija za tokratni strim je bila okoli $1000, karta za ogled v živo pa $6000 (na prizorišču v Edinburgh-u je bilo nabito), mi pa smo si zadevo lahko ogledali brezplačno.

Globality se je začel z jazz vložkom, nato pa se je začel govor Pankaj-a Ghemawat-a – Kako globalni zares smo? Svet je le deloma globaliziran z omejeno interakcijo med državami in ekonomijami. V pomoč je lahko članek The world is not flat. The technology is based on pre-prepared relationships. Če smo sedaj 10-20% “zglobalizirani” je še vedno možnost za rast.

Robert Neuwirth, avtor knjige Stealth of Nations – preveč smo skoncentrirani na luksuzno ekonomijo, kar izključuje 2/3 zaposlenih po celem svetu.

Andreas Schleicher – Kakšen je dober šolski sistem? Primerjal je uspehe 15-letnikov v naravoslovju in dobil precej različne razultate po svetu. Finančna vlaganja v izobraževanje so vzrok samo okoli 20% uspeha.

Natasha Paremski – težko verjeti, da je pianistka stara 25 let.

Alex Salmond, prvi minister Škotske, vodi nacionalno stranko (moj interes za zbrano poslušanje se je v tej točki žal razblinil).

Sklop Shades of Openness je začel Malte Spitz – mobilni telefoni in kaj operaterji vedo o nas. Zbirka zbranih podatkov, zemljevid obiskanih lokacij, kjer so bili opravljeni klici.

Ivan Krastev – Evropska demokracija, transparentnost ter kako jo preoblikovati.

Gerard Senehi – mentalist, ki čara. Kaj je mogoče in kako smo s tem prepričanjem omejeni.

Gabriella Coleman – digitalna antropologinja. Kdo je Anonymous?

Leslie T. Chang – delavci na Kitajskem, predvsem ženske, razmere in njihov položaj.

Neil Harbisson, ki je barvno slep, je razložil kako je mogoče barve slišati s pomočjo tehnologije. (Naj poudarim, da je v govoru omenil Slovenca – Petra Kešeta, razvijalca programov, saj je ta pripomogel k stvaritvi ideje.)

Po tem sklopu in daljšem odmoru sem se preselila v dvorano, kjer so bili sedeži postrojeni v vrste in večje platno. Tudi tam je bilo kar nekaj prostih sedežev. Očitno sem se sprva namestila v napačno sobo, vendar pa je tam bilo več prostora za moj prenosnik.
Opazila sem tudi, da je večina udeležencev starih med 20 in 30 let, oba spola sta bila zastopana v približno enakem številu.

Misbehaving Beautifully, bolj sproščen del prenosa, začenši z govorom Read-a Montague-ja, čigar tema je bila dopamin, funkcijski MRI in disfunkcije možganov. Kaj točno pomeni normalno obnašanje?

Elyn Saks nam je podala osebno izkušnjo o shizofreniji in pozivala k drugačnemu obravnavanju ter širšem sprejemanju te bolezni.

Ruby Wax je na zabaven način predstavila svojo izkušnjo z depresijo.

Vikram Patel – duševno zdravje in prednosti task shiftinga, predvsem za manj razvite predele sveta.

Wayne McGregor – abstraktni ples, trije nivoji razmišljanja, kako se razmišljanje in gibanje prepletata.

Natasha Parenski je spet poskrbela za klavirski vložek.

Robert Legato – nadzornik vizualnih efektov v filmih Apollo 13, Titanik in Hugo je govoril o realnosti vs. modelu ter trikih pri snemanju.

Po pavzi smo si ogledali video Mihe Artnaka – Vzorec iz otroštva. Sreča je pot in ne cilj.

Long Term

Vicky Arroyo – klimatske spremembe in naša nujna asimilacija.

Jonathan Trent – sistem za recikliranje odpadnih voda s pomočjo alg in sončne energije.

Hassine Labaied – obnovljivi viri energije – veter (zero blade technology), najboljši izkoristek vetra je jadro.

Sarah-Jayne Blackmore – najstniki in kako rezumeti njihovo obnašanje.

Susan Solomon – izvorne celice in testiranje zdravil na njih, personalizacija medicine.

Usman Riaz & Preston Reedguitar percussionists. Zlitje kitare in bobnanja.

Zvrstilo se je kar nekaj zabavnih in zanimivih govorov, ne vem, če bi mi uspelo tako zvoziti 4 dni (toliko časa namreč traja TEDGlobal na Škotskem). Pohvala organizatorjem, da so omogočili ogled.

1 thoughts on “TEDxLjubljanaLive – kratek povzetek

  1. Pingback: Vikendajanje « Tinka's Stuff

Komentiraj