Dulsori

Nisem se dobro pripravila na predstavo. Oziroma se sploh nisem. Tja sem odšla z nizkimi pričakovanji – uro bobnanja. Nakar sem bil prijetno presenečena. V pol prazni Gallusovi dvorani Cankarjevega (sicer malce preveč hlajenega) doma nas je “utrip dežele” (prevod Dulsori) do konca predstave dobro ogrel. Oblečeni v bele obleke so nas popeljali v svet tradicije z ritmi in koreografijami, kjer je bilo v globokem zvoku velikih bobnov moč začutiti mistiko ter tradicijo. Skupina 7 nastopajočih, ki so se na odru menjavali v različnem številu. Nagovorili so nas tudi v slovenščini, ne v parih besedah ampak v celih stavkih. Sledilo je nekaj vokalnih skladb, za katere mi je bilo žal, da nismo prejeli nikakršnega programa, saj tako nismo vedeli kaj nam želijo preko skladbe povedati. Na trenutke je glasba spominjala na andsko, drugič na vzhodnjaško, tretjič že malo na trdi techno. Cel čas so vzpodbujali publiko, da ploska, poje, na koncu pa tudi da vstane in tako še bolj začuti glasbo.
V predstavi so uporabili bobne (buk, janggu – Zemlja), gonge (kkwanggwari, jing – nebesa), “orglice” (Saeng-Hwang), “citre” (gayageum), dve vrsti “flavt” in “trobilo”, ki jim žal ne vem imena ter še kakšnega, ki sem ga nehote izpustila.

Posnetek iz Poljske:

*zavidljiva kondicija torsa :)

Slika iz preddverja, kjer so tik po koncu nadaljevali s predstavo ter vzpodbujali, da gledalci zaplešejo z njimi. Moram reči, da je bilo kar nekaj ljudi dovolj pogumnih, da so to tudi storili. Sebe ne vštevam mednje.

Povzetek: ritem, dinamika, gibanje, tradicija.

Nekaj zunanjih povezav: kultura v Koreji, glasbe, glasbil, članek v Delu in uradna spletna stran skupine.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s